AR72480
Ingrediente: Acid sorbic - 250g
Clasificare: Compuși de origine naturală
în stoc
ATENTIE: Ultimele bucati in stoc!
Data disponibilitatii:
Ingrediente: Acid sorbic - 250g
Clasificare: Compuși de origine naturală
Acid sorbic (trans-hexa-2,4-dien) - un compus chimic organic din grupul acizilor carboxilici nesaturați, care este utilizat ca conservant, în principal în margarină și brânză. În listele de compoziție a alimentelor, este codificat ca E-200 în conformitate cu lista E. Poate fi folosit și sub formă de sare de potasiu (E-202) sau calciu (E-203). A fost obținut mai întâi prin extracție din fructul arborelui de sorb (Sorbus aucuparia), de la care și-a luat numele. Din punct de vedere chimic, acidul sorbic este foarte asemănător cu acizii găsiți în alimente. Corpul o metabolizează în mod similar. Este complet biodegradabil în mediu.
Acidul sorbic și sărurile sale inhibă creșterea mucegaiurilor și drojdiilor la pH 3-6, în timp ce activitatea lor este limitată împotriva bacteriilor, în special a bacteriilor lactice, ceea ce face ca acidul sorbic să fie foarte util în fabricarea brânzeturilor. Proprietățile conservante cresc în prezența sării de masă, zahărului, acidului propionic, nisinului și fosfaților. Mecanismul de acțiune se bazează pe inhibarea enzimelor, în principal dehidrogenaze, dar și a catalazei, peroxidazei și a unor enzime care conțin grupări -SH.
APLICAȚIE
Se folosește ca conservant și umectant (brânzeturi, prăjituri cu brânză, pizza congelată, umpluturi de prăjituri cu fructe, siropuri de ciocolată, salate de fructe, cofetărie, sucuri carbogazoase, pâine, crustacee, suc de lămâie, vin, băutură alcoolică de mere (cidru de mere). Pe lângă industria alimentară, se adaugă la produse cosmetice, ape de gură, paste de dinți și diverse unguente (de exemplu, dentare). Acidul sorbic este utilizat în grădinăritul organic ca măsură preventivă naturală împotriva creșterii ciupercilor și ciupercilor. Au fost testate probe cu concentrații de la 0,5 la 2%. Acidul sorbic pare a fi o soluție excelentă ca agent de protecție a plantelor complet biodegradabil, inofensiv și natural. Atunci când utilizați acidul sorbic singur ca produs de protecție a plantelor, trebuie amintit că acidul sorbic este activ numai la un pH acid.
Măsurile
Acidul sorbic și sarea sa, sorbatul de potasiu sunt considerate sigure și complet inofensive în cantitățile găsite în alimente. Doza maximă admisă de acid sorbic este de 25 mg / kg greutate corporală. Aceasta înseamnă că o persoană care cântărește 60 kg poate consuma în siguranță 1,5 g de acid sorbic pe zi.
atenție! Acidul sorbic aparține grupului așa-numiților alergeni de contact. Aceasta înseamnă că pot apărea iritații atunci când se utilizează produse cosmetice care conțin acest compus.
Ocazional, poate apărea o alergie alimentară, de exemplu: erupție cutanată, dureri de stomac.