AR76230
Ingrediente: Chimen roman - Cuminum cyminum - 250g întreg
Clasificare: Condiment
în stoc
ATENTIE: Ultimele bucati in stoc!
Data disponibilitatii:
Ingrediente: Chimen roman - Cuminum cyminum - 250g întreg
Clasificare: Condiment
Chimenul roman, cunoscut și sub numele de chimen, este un condiment caracteristic în special Indiei, Africii de Nord și Orientului Mijlociu. Este dificil să găsești alimente în aceste regiuni care să nu fie aromate cu chimen, fie întreg, fie măcinat. Aroma sa neobișnuită completează perfect gustul și aroma mâncărurilor din carne și vegetariene, produse de patiserie, supe, falafele, plăcinte și hummus. În India, este folosit și pentru a prepara o băutură delicioasă numită apă jeera – este un decoct de semințe de chimen consumat pentru a îmbunătăți digestia sau pur și simplu ca ceai aromat. Pentru a-l pregăti, este suficient să fierbeți o linguriță de semințe într-o oală mică cu apă timp de câteva minute. Semințele pot fi turnate și fierte de mai multe ori până când bulionul devine palid. Apa Jeera are un gust excelent atât fără aditivi, cât și cu o notă de miere.
Ce gust are chimenul?
Aceste semințe au o aromă dulce-pământească și un gust amar, dar răcoritor. După prăjire, acestea devin mai fragile și degajă o aromă plăcută, tipică semințelor sau nucilor prăjite. Aroma mâncărurilor cu adaos de chimen capătă profunzime orientală. Cu toate acestea, nu este nevoie să exagerați, deoarece excesul său în vas are un efect respingător.
Chimenul roman - cum se aplică?
Dacă doriți să folosiți semințele întregi, cel mai bine este să le adăugați la ceapa sticloasă și să le lăsați să se prăjească înainte de a amesteca totul. De asemenea, le puteți prăji într-o tigaie uscată timp de 30 de secunde. Dacă aveți nevoie de chimen măcinat, este o idee bună să-l măcinați într-o râșniță (pentru cafea) chiar înainte de utilizare și să îl folosiți proaspăt. Cantitatea rămasă se păstrează cel mai bine într-un borcan de sticlă curat, bine închis.
Chimenul roman – la ce se poate adăuga?
carne și mâncăruri vegane
curry
hummus
falafel
linte și năut
pastă de pâine
prăjituri
clătite
papadamy
samosas
supe
Salate
varză și bigos
pentru coacerea pâinii
pentru ceai
Chimenul roman - un pic de istorie
Originea acestei plante este neclară, deoarece astăzi nu se găsește în sălbăticie. Cu toate acestea, se știe că a fost cultivat în India antică, Egipt, Grecia și Roma.
Chimenul roman a acționat ca condiment, medicament și cosmetic. Egiptenii le foloseau și pentru a mumifica cadavre. Deși erau foarte apreciate, simbolizau calități nu foarte pozitive, și anume lăcomia și avariția. Din acest motiv, fostul împărat roman – Marcus Aurelius – a fost poreclit Cuminus.
Principala proprietate de promovare a sănătății a semințelor de chimen, care a fost deja lăudată de oamenii de știință antici, a fost efectul său pozitiv asupra digestiei. Chimenul a fost considerat cel mai bun condiment pentru creșterea poftei de mâncare, eliminarea indigestiei și balonării printre toți cei cunoscuți la acea vreme. Dar asta nu este tot. Este folosit pentru a trata ... față palidă și este folosită și pentru a face băi pentru ameliorarea durerilor musculare.
Puțin la nord de Europa, în țările celtice, semințele de chimen roman aveau o semnificație simbolică complet diferită. Ele credeau că ajută la rămânerea credincioasă, așa că femeile le dădeau soților lor vin și pâine cu adaos de aceste semințe atunci când plecau într-o călătorie sau război. Chimenul trebuia să ajute la conservarea bunurilor, așa că bogații își puneau semințele în diverse obiecte din casele lor pentru a-i proteja de furt.
O altă semnificație era chimenul roman din fosta Germania, unde se credea că evoca spiritele pădurii. Din acest motiv, cei care locuiau în apropierea pădurilor evitau semințele de chimen roman în bucătărie de teama oaspeților neinvitați.
INGREDIENTE
chimen roman - 100% semințe întregi. Materie primă de cea mai înaltă calitate!
CONTRAINDICAȚII
Hipersensibilitate la plantă.
CARACTERISTICILE PLANTEI
Chimenul roman (Cuminum cyminum) este o plantă anuală din familia țelinei (sau umbrelă) – Apiaceae. Astăzi este cultivat pe scară largă în țările tropicale. Atinge o înălțime de 30-50 cm. Formează o tulpină ramificată acoperită cu frunze filiforme lungi asemănătoare frunzelor de mărar. În vârful lăstarilor, produce flori mici, roz, adunate într-o inflorescență în formă de umbrelă tipică țelinei. În locul lor, apar pungi cu semințe aromate.