AR77002
Ingrediente: Piper Sichuan - Zanthoxylum piperitum - 50g întreg
Clasificare: Condiment
în stoc
ATENTIE: Ultimele bucati in stoc!
Data disponibilitatii:
Ingrediente: Piper Sichuan - Zanthoxylum piperitum - 50g întreg
Clasificare: Condiment
Ardeiul Sichuan (Zanthoxylum piperitum) este un condiment cu o aromă neobișnuită și foarte complexă. Contrar aspectului și numelui său, nu este legat de alte soiuri de ardei. Acest condiment este făcut din fructe de pădure derivate dintr-un copac numit ardei galben, ale cărui soiuri se găsesc în China, Japonia, Himalaya și America de Nord.
Ardeiul Sichuan este colorat până la negru în diferite nuanțe de roșu, de la deschis la foarte închis. Are o suprafață neregulată și arată ca și cum ar fi acoperită cu spini mici. Aroma sa bogată constă din arome picante de citrice și un gust ușor picant. Mușcarea cochiliilor provoacă o senzație de furnicături și amorțeală caracteristice în gură și limbă din cauza unei substanțe numite novocaină din ele.
Ardeiul Sichuan este foarte popular în China și face parte dintr-un amestec de cinci condimente chinezești. Este folosit și în Japonia, unde se găsește într-un amestec de Shichimi Togarashi. Joacă un rol extrem de important în bucătăria himalayană, unde alegerea condimentelor este mult mai mică din cauza condițiilor dificile de creștere. Tibetanii și bhutanezii, printre alții, adaugă acest lucru la mâncărurile momoSow, adică găluște rotunde umplute cu legume sau carne și servite cu un sos foarte picant.
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
Pentru a obține aroma completă a acestui condiment, coaceți cojile într-o tigaie uscată, apoi măcinați-le în pulbere sau frecați-le într-un mojar. Pentru măcinare, trebuie utilizată doar o astfel de cantitate care va fi folosită imediat, deoarece condimentele depozitate sub formă de pământ își vor pierde rapid gustul.
Condimentele Sichuan se potrivesc perfect în mâncărurile picante și completează perfect chili-ul. În provincia chineză Sichuan, de la care provine numele de condiment, este folosit în aproape fiecare fel de mâncare. Potrivit în special pentru pește, păsări de curte, carne, salate și supe. Se potrivește bine cu tofu și tempeh, precum și cu orez și legume. Merită încercată combinația cu chili, ghimbir și anason.