AR78073
Ingrediente: Fructe de Amla - Emblica officinalis - 50g măcinate
Clasificare: Ierburi
în stoc
ATENTIE: Ultimele bucati in stoc!
Data disponibilitatii:
Ingrediente: Fructe de Amla - Emblica officinalis - 50g măcinate
Clasificare: Ierburi
Amla (Emblica officinalis) are un efect benefic asupra metabolismului glucozei și colesterolului, susține funcția creierului și îmbunătățește starea părului și a pielii.
Această plantă este un copac scăzut originar din India și Asia de Sud-Est. A fost folosit în Ayurveda de mai bine de 2000 de ani. Toate părțile sale sunt utile: fructe, semințe, frunze, rădăcini, scoarță și flori, care sunt folosite atât proaspete, cât și uscate. Fructele Amla prezintă cel mai mare potențial de promovare a sănătății, după cum reiese din multe studii științifice, motiv pentru care au cucerit piața suplimentelor în Occident.
Amla și fructele sale joacă un rol foarte important nu numai în medicina ayurvedică, ci și în multe sisteme medicale asiatice. Datorită conținutului ridicat de vitamina C, au fost folosite în trecut pentru a trata scorbutul. De asemenea, au fost folosite ca antidiareice, diuretic și expectorant. Au fost recomandate pentru ulcere gastrice și boli hepatice. O practică populară în India este să mănânci zilnic fructe amla pentru a hrăni toate organele și a menține un nivel ridicat de vitalitate. Hindușii cred că aceste fructe prelungesc viața, așa că consideră amla o plantă sacră.
Cu toate acestea, fructul amla nu este doar un element al medicinei tradiționale - are și o gamă largă de utilizări culinare. În India, se fac conserve dulci și sărate, adăugate la produse de patiserie și deserturi și sucuri. Una dintre cele mai ușoare modalități de a face fructe amla este să le gătești cu zahăr și șofran.
Proprietăți benefice pentru sănătate:
Metabolismul glucozei și lipidelor
Cea mai importantă proprietate a amla este că este foarte eficientă în îmbunătățirea metabolismului glucozei și colesterolului. Ajută la menținerea nivelului normal de glucoză din sânge, precum și la unul dintre medicamentele utilizate în diabet – glibenclamida. Acest efect a fost observat atât la diabetici, cât și la persoanele sănătoase. Pentru a-l obține, a fost suficient să consumați zilnic 3 g de pudră de fructe de amla timp de 21 de zile.
Același studiu arată un efect pozitiv al amla asupra metabolismului lipidic. După 21 de zile de consum de 2 sau 3 g de fructe amla, atât diabeticii, cât și persoanele sănătoase au crescut colesterolul HDL bun și au îmbunătățit rezultatele colesterolului rău – LDL, colesterol total și trigliceride.
Merită menționat un alt studiu care, deși a fost realizat în laborator, a dat rezultate destul de promițătoare. El a testat efectul fructului amla asupra sensibilității la insulină a adipocitelor (celulele adipoase). S-a demonstrat că amla crește semnificativ această sensibilitate, iar adipocitele tratate cu ea sunt capabile să asimileze și să utilizeze mai multă glucoză. Este de mare importanță în bolile metabolice, cum ar fi rezistența la insulină, diabetul și sindromul metabolic.
Brain
Vasudevan și Parle au efectuat un studiu pe șobolani la care li s-au administrat diferite doze de pudră de fructe amla și au testat modul în care le-ar afecta memoria și abilitățile cognitive. Animalele au fost împărțite în animale mai tinere și mai în vârstă; În plus, a fost creat un grup în care șobolanii au indus amnezie cu substanțe chimice (scopolamină și diazepam). Amla a avut un efect pozitiv asupra abilităților cognitive ale șobolanilor din fiecare grup, efectul crescând odată cu doza. În plus, amla nu numai că a păstrat, ci și a inversat amnezia animalelor tratate cu scopolamină și diazepam, demonstrând efectul său regenerator asupra structurilor de memorie ale creierului.
În alte studii pe animale, amla s-a dovedit a avea un efect pozitiv asupra stării lor de spirit (așa cum arată testele comportamentale standard) și are, de asemenea, un efect anti-anxietate. Cercetătorii au emis ipoteza că aceste efecte sunt legate de efectul inhibitor al fructului amla asupra enzimei MAO-A, care descompune catecolaminele, serotonina și GABA. Prin urmare, duce la o creștere a nivelului neurotransmițătorilor menționați mai sus în sistemul nervos și, în consecință, la o creștere a bunăstării.
Speranța de viață și vitalitatea
Conform Ayurveda, amla este una dintre cele mai bune plante anti-îmbătrânire și de prelungire a vieții. Un studiu foarte interesant realizat folosind amla a fost un experiment din 2017 care a investigat efectul fructelor sale asupra speranței de viață, fertilității și comportamentului reproductiv al muștelor de fructe (Drosophila melanogaster). Fiecare dintre parametrii testați s-a îmbunătățit semnificativ. Durata de viață a muștelor a crescut cu până la 83% (de la o medie de 42 de zile la o medie de 77 de zile). Mobilitatea și fertilitatea insectelor și activitatea lor reproductivă au crescut, de asemenea.
Hair & Skin
În India, amla este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale de înfrumusețare a părului și a pielii, motiv pentru care este un ingredient popular în produsele cosmetice locale. Cosmeticele cu amla pot fi găsite și în țara noastră: ulei de amla Nanga, ulei de păr Dabur Amla și iasomie.
Studiile de laborator au arătat că amla aplicat extern stimulează creșterea părului și protejează pielea de radiațiile UV dăunătoare, prevenind degradarea structurilor sale de colagen și îmbătrânirea prematură.
APLICAȚIE
pentru a îmbunătăți rezultatele glucozei și lipidelor
îmbunătăți memoria și capacitatea intelectuală
pentru a proteja creierul
pentru a îmbunătăți starea de spirit
ca materie primă pentru fabricarea produselor cosmetice de casă
INGREDIENTE
Amla - 100% fructe măcinate (Emblica officinalis). Materie primă de cea mai înaltă calitate!
DOZARE & APLICARE
Doza zilnică recomandată de pudră de fructe amla este de 2-3 g, 1 linguriță plină de pulbere este de aproximativ 2,5 g Înainte de consum, amestecați pulberea cu apă, suc sau iaurt sau adăugați la un smoothie. Nu adăugați la feluri de mâncare fierbinți.
COOPERARE
Amla se armonizează perfect cu fructele bhibitaki și harada. Toate cele trei fructe fac parte din binecunoscutul amestec ayurvedic – triphala.
CONTRAINDICAȚII
Sarcina, alăptarea, hipersensibilitatea la plantă.
Persoanele care iau medicamente antidiabetice sunt sfătuite să fie atente atunci când iau amla și să monitorizeze rezultatele glicemiei.
Amla poate încetini coagularea sângelui. Acest lucru trebuie avut în vedere atunci când luați medicamente anticoagulante.
CARACTERISTICILE PLANTEI
Amla (Emblica officinalis) aparține familiei foioaselor (Phyllantaceae). Patria amla este India și Asia de Sud-Est, iar habitatul preferat - păduri sau desișuri uscate și nu foarte dense. Amla este un copac mic, cu o înălțime medie de 10-18 m. Formează frunze caracteristice, de conifere, aranjate strâns pe ramuri în rânduri îngrijite. Produce flori mici de sex masculin și feminin, alb-verzi, care cresc între frunzele din vârful crenguțelor. Fructele sale sunt globoase și galben-verzui. Seamănă cu agrișele, de unde și numele comun englezesc amla: agrișcă indiană, adică agrișă indiană.