AR85109
Ingrediente: Pelin - Artemisia absinthum - 100g tocat
Clasificare: Ierburi
în stoc
ATENTIE: Ultimele bucati in stoc!
Data disponibilitatii:
Ingrediente: Pelin - Artemisia absinthum - 100g tocat
Clasificare: Ierburi
Pelinul (Artemisia absinthium), numit în mod obișnuit pelin sau absint, este o plantă care are un efect fantastic asupra sistemului digestiv și susține metabolismul normal. Crește secreția de sucuri digestive și bilă și crește pofta de mâncare. Otrăvitor pentru paraziți, viermi și ciuperci care ne invadează corpul. În plus, crește contracțiile uterine, deci poate fi folosit în caz de menstruație slabă. În trecut, femeile consumau pelin în timpul nașterii pentru a-l facilita și, de asemenea, când doreau să oprească sarcina.
Pelinul are o istorie lungă și bogată de utilizare. Este cunoscut din cele mai vechi timpuri în Egipt, Roma și Grecia, când și-a găsit locul în bucătărie ca condiment intens pe bază de plante. Mai târziu, în Evul Mediu, a fost folosit pentru aromatizarea berii și hidromelului, iar astăzi este folosit pentru a face absint și alte băuturi spirtoase. Absintul, consumat în cantități excesive, provoacă otrăvire, care se numește absinteism, motiv pentru care acest alcool a fost interzis de ceva timp în unele țări europene. Apoi interdicția a fost ridicată prin introducerea unei limite a concentrației de tujonă în absint. Pelinul a găsit și alte aplicații interesante. A fost folosit cândva pentru a respinge moliile și alte insecte, iar extractele sale au fost adăugate la cerneală pentru a proteja cărțile și revistele de rozătoare și dăunători. Pelinul a fost, de asemenea, folosit pentru vopsirea țesăturilor galbene sau verzi cu adaos de compuși de fier.
proprietăți de promovare a sănătății
Susține perfect digestia printr-un efect stimulator asupra secreției de sucuri digestive: stomac, pancreas și intestine și bilă
Reglează peristaltismul intestinal - îl stimulează atunci când sunt leneși și îl încetinește atunci când sunt excesivi
Afectează pozitiv funcționarea ficatului și a tractului biliar
Crește pofta de mâncare
Susține organismul în lupta împotriva ciupercilor, paraziților și viermilor, atât interni, cât și externi (ex. acarieni, viermi, păduchi), deoarece are un efect toxic asupra acestora.
Stimulează sângerările menstruale
APLICAȚII
Metabolism încetinit
Digestie slabă
Secreție insuficientă de sucuri digestive
Intestine lente
Ficat slăbit, supraîncărcat
Congestie, senzație de greutate după o masă copioasă
Pofta de mâncare slabă
Leziuni menstruale
Util în îndepărtarea paraziților, viermilor și ciupercilor din interiorul corpului și a pielii
COMPOZIȚIE
Planta de pelin 100%. Materie primă de cea mai înaltă calitate.
Sunt prezenți compuși bioactivi glicozide (substanțe amare): absintine, anabsintină și artabzină; compuși de cumarină, ulei volatil care conține în principal tujonă; și thuyol, candinen, azulen, phellandrene, chamazulen, cineol, taninuri, rășini, acizi organici și artemisitină - un flavonoid prezent în florile de pelin.
DOZARE ȘI MOD DE UTILIZARE
Ceai (ierburi tăiate):
Se toarnă 1 lingură de plantă cu 1 cană de apă clocotită, se acoperă și se aburește timp de aproximativ 30 de minute. Consumați 1 pahar de ceai zilnic împărțit în mai multe porții mici.
Tinctură 1:3 sau 1:5
Alcool 40-70%. Macerați timp de 2 săptămâni, apoi filtrați. Luați 5 ml (1 linguriță) de 2-3 ori pe zi sau 15 ml o dată pe zi dimineața.
O tinctură diluată în apă poate fi folosită pentru a spăla pielea infectată cu paraziți.
Pudră de pelin:
Se toarnă o jumătate de linguriță de plantă măcinată cu o cantitate mică de apă fierbinte. După răcire, bea împreună cu sedimentul. Utilizați de două ori pe zi sau mai des în porții mai mici.
Efecte secundare
Datorită prezenței tujonei toxice, consumul excesiv de preparate de pelin poate provoca otrăvire, care se manifestă prin excitare mentală, amețeli, psihoză, halucinații, frisoane, convulsii, greață, vărsături și iritații ale rinichilor și tractului gastro-intestinal.
În plus, utilizarea pe termen lung a tincturii de pelin poate duce la dependență.
Contraindicații
În timpul sarcinii și alăptării, ulcere gastrice și duodenale și alergii la pelin. Nu dați copiilor.
Caracteristicile plantei
Pelinul aparține familiei Asteraceae. Se găsește pe scară largă în țările din Europa, Asia și Africa de Nord. De asemenea, este prezent în America de Nord ca specie introdusă. Îi plac locurile foarte însorite și uscate. Pelinul atinge o înălțime de până la 1 m. Datorită rizomilor subterani care sunt folosiți pentru reproducerea vegetativă, formează ciorchini densi. Tulpina sa este ramificată. Este acoperit cu fire de păr groase, argintii. Frunzele sunt de culoare verde-cenușie și au o formă pinnată, formată din părți alungite și rotunjite sau lanceolate. Veți găsi, de asemenea, frunze lanceolate nedivizate în partea de sus a tulpinii. Inflorescențele sunt formate din coșuri agățate umplute cu flori tubulare galbene. Coșurile au formă sferică sau emisferică, iar diametrul lor este de la 2 la 4 mm. Sunt înconjurate de o coajă verde-cenușie și câteva frunze mici. Coșurile sunt colectate în ciorchini, care apoi formează inflorescențe largi. Fructele sunt semințele achenului.