AR86498
Ingrediente: Rădăcină de cicoare - Cichorium intybus - 100g tocat
Clasificare: Tract gastro-intestinal
în stoc
ATENTIE: Ultimele bucati in stoc!
Data disponibilitatii:
Ingrediente: Rădăcină de cicoare - Cichorium intybus - 100g tocat
Clasificare: Tract gastro-intestinal
Cicoarea comună (Cichorium intybus) se remarcă prin frumoasele sale flori albastre. Este comună în Slovacia și în lume. Crește în pajiști, de-a lungul drumurilor și câmpurilor și este, de asemenea, cultivat. Planta este recoltată în aprilie din plante sălbatice, iar rădăcinile sunt dezgropate toamna.
Rădăcina de cicoare proaspătă este densă și cărnoasă, de culoare maro și cu gust amar. După uscare și prăjire, este folosit pentru a face înlocuitori de cafea, deoarece inulina se transformă într-un compus aromatic cu aroma cafelei în timpul prăjirii. Au fost crescute soiuri speciale de cicoare cu o rădăcină foarte dezvoltată, precum și soiuri cu frunze destinate salatelor, care pot fi găsite în magazinele alimentare.
Călătorul de cicoare își datorează numele unui grup de botaniști care au observat că de obicei crește de-a lungul drumului. Celelalte nume ale sale sunt călător albastru, st. Jana, lapte de capră, semințe de mac și prăjitură cu miere.
Beneficii pentru sănătate:
Rădăcina de cicoare este bogată în suc lăptos, care conține colină, inulină (aproximativ 40%), bitter, acizi polifenolici, fitosterol, săruri minerale și în cantități mici uleiuri esențiale și vitamine.
Rădăcina de cicoare este apreciată în medicina multor țări pentru efectul său benefic asupra ficatului. Substanțele conținute în acesta susțin buna funcționare a ficatului și îl protejează de daunele cauzate de toxine și radicali liberi. Acestea ajută la ameliorarea inflamației ficatului și la creșterea secreției biliare.
Componentele rădăcinii de cicoare au un efect benefic asupra tractului digestiv. Infuziile de rădăcini, ca și cele pe bază de plante, stimulează secreția de sucuri digestive în stomac și duoden. Cresc pofta de mâncare și ajută la reglarea mișcărilor intestinale. Pot fi folosite pentru indigestie, balonare și constipație.
Rădăcina de cicoare, pentru efectul său diuretic, favorizează îndepărtarea impurităților din organism.
Lactonele sesquiterpenice prezente în rădăcina de cicoare au un efect sedativ ușor și au un efect benefic asupra activității inimii afectate de aritmie. Infuziile de rădăcină de cicoare merită luate în stări de tensiune și stres crescute.
În țările tropicale, extractele de rădăcină de cicoare sunt folosite împotriva malariei.
INGREDIENTE
100% rădăcină de cicoare uscată. Materie primă de cea mai înaltă calitate!
<BR/>DOZAJ ȘI MOD DE UTILIZARE
Cicoare - ceai (rădăcină tăiată):
Decoct: Se fierbe 1 linguriță de rădăcini într-un pahar cu apă timp de câteva minute, apoi se lasă 10 minute sub capac și se scurge. Consumați de 2-3 ori pe zi pentru un pahar de decoct.
COOPERARE
Merită folosit împreună cu cicoarea.
CONTRAINDICAȚII
Sarcina, alăptarea, hipersensibilitatea la plantă.
CARACTERISTICILE PLANTEI
Cicoarea călătorului aparține familiei Asteraceae. Se mai numește și călător albastru, cicoare sau lapte de capră. Este comun în Slovacia, poate fi găsit în pajiști, pășuni, margini de câmpuri agricole, margini de drumuri și pârloagă. S-a răspândit în întreaga lume și crește sălbatic sau este cultivat. Există soiuri cu rădăcini bine dezvoltate, care sunt utilizate în producția de cafea și soiuri cu frunze pentru salate.
Cicoarea atinge o înălțime cuprinsă între 30 și 120 cm. Tulpinile sale sunt subțiri, dar dure și fibroase, deci sunt greu de rupt. Fac o mulțime de ramuri. Are puține frunze, dar multe flori. Frunzele sunt mici și de formă lanceolă. Florile sunt de obicei albastre, mai rar albe sau roz. Diametrul lor măsoară aproximativ 3-4 cm. Acestea constau din numeroase petale alungite. Rădăcina de cicoare este densă, cărnoasă și are un gust amar.